У цій статті ми розповімо вам, які рослини можна вирощувати не тільки в городі, а й в квартирі. Вони чудово приживаються і дають свій урожай в не залежності від типу посадки. Адже так часто хочеться спробувати стиглі і соковиті томати, які ще теплі від сонця, солодку моркву, зірвану за хвилин або навіть секунду, перед її вживанням.

Вирощування овочів в безпосередній близькості від кухні є одним з тих видів діяльності, яке врівноважує практичність і потурає вашим слабостям.

Овочі починають втрачати поживні речовини, як тільки їх зірвуть, а якість їх зменшується в міру того, як цукор перетворюється в крохмаль. Для отримання овочів з найкращими смаковими якостями, вирощуйте власні овочі у себе вдома. І навіть, якщо у вас немає власного городу, ви можете сміливо їх висаджувати в горщики / контейнери і вирощувати у себе на кухні або на балконі.

1. Броколі

Броколі має високий вміст кальцію, заліза і магнію, а також вітаміни А, B6 і C. Одна чашка сирих броколі забезпечує 130 відсотків добової норми вітаміну С.

Для вирощування броколі в контейнерах, вам необхідно взяти горщик 30-40 см глибиною і просто посадити в нього насіння. Щоб насіння проросло швидко, додатково накрийте горщик поліетиленом і поставте поблизу сонячних променів.

За броколі необхідно стежити, і якщо ви помітите, що навколо неї починають літати білі метелики, або на ній з'являються маленька зелена гусінь - це значить, що на неї напала капустяна білявка. Тоді вам необхідно прибрати маленьких гусениць з неї і накрити марлею або іншим полотном.

Крім цього броколі необхідно постійно поливати, вона не любить сухий грунт.

2. Горох

Немає нічого простішого, ніж вирощувати горох в горщику, і тепер у вас завжди буде швидкий доступ до солодкого і апетитного горошку.

Горох має високий вміст клітковини, заліза, магнію, калію, а також вітамінів А, B6 і C.

Посійте горох на відстані 4-5 сантиметрів один від одного в горщики. Розмір горщиків повинен бути не менше 20-25 сантиметрів в глибину. Також необхідно забезпечити опору для гороху, щоб допомогти рослині рости вгору.

Горох можна вирощувати, як ранньою весною, так і пізнім літом, головне щоб температура повітря була в межах між 10-25 градусами за Цельсієм.

3. Квасоля і боби

 

Бобові рослини містять велику кількість заліза, клітковини, марганцю і фосфору, а особливо висушені. Тому найкраще збирати урожай вже сухих стручків.

Виростити бобові в горщиках дуже просто, посадіть бобові на відстані один від одного в 8-10 см, при цьому глибина горщика, а в даному випадку краще вибрати прямокутний контейнер, повинна бути мінімум 30 см.

Збір урожаю слід проводити, коли стручок буде повністю висушений на корені. Стручки повинні бути світло-коричневого кольору, і ви повинні відчувати тверді боби всередині. Залиште стручки ще на кілька днів, щоб переконатися, що вони повністю висохли, перш ніж зірвати їх. Бобові необхідно зберігати в банках в прохолодному, темному і сухому місці.

 

 

4. Брюссельська капуста

 

Брюссельська капуста росте гронами на високому стеблі, якщо готувати її безпосередньо зібравши з грядки, то вона має дуже солодкий і ніжний смак. Крім цього містить цілий ряд корисних компонентів: магній, калій і рибофлавін, вітамін А, B6 і C.

Щоб виростити брюссельську капусту в горщику просто посійте в нього насіння, сам горщик повинен мати глибину до 40 см.

Стежити за нею необхідно, як і за броколі, оберігаючи її від білянки і гусениць.

 

 

 

5. Томати

Свіжі томати, прямо на вашій кухні - це мрія всіх початківців садівників, саме з цього овоча і починається життя городника. Адже ніщо не може зрівнятися із стиглим і ароматним томатом прямо з грядки і до вашого столу.

Томати дуже корисні і містять багато клітковини, заліза, магнію, нікотинової кислоти, калію і вітамінів А, B6 і C. Вони також є відмінним джерелом антиоксиданту лікопену.

При посадці томатів в горщики його розмір будуть варіюватися в залежності від сорту, які ви плануєте посадити. Якщо ви садите високорослі томати, то глибина горщика повинна бути не менше 45-50 см, для низькорослих досить 30-35 см, а для карликових всього 20-25 см. При цьому в одному горщику повинен зростати, тільки один кущ і не більше.

Томати так само схильні до нападу гусениць, тому за цим потрібно стежити і при необхідності прибирати їх, крім цього вони можуть піддаватися гнилі. За необхідності використовуйте фунгіциди, а так само добрива для томатів і пасльонових.

6. Червоний перець

 

Червоний солодкий перець має високий вміст калію, рибофлавіну, а також вітаміни А, В6 і С. Одна чашка червоного солодкого перцю містить 317% рекомендованої добової дози вітаміну С і 93% вітаміну А.

Один кущ перцю необхідно вирощувати в горщику глибиною 20-30 см.

Уважно стежте, щоб не з'явилася тля і блішки, так як вони є найбільш поширеними шкідниками перцю. Для боротьби з шкідниками застосовуйте органічні інсектициди.

 

7. Буряк

 

Буряк є відмінним урожаєм 2 в 1, так як ви можете вживати не тільки корінь буряка, а його листя. Молода зелень буряка смачна при додаванні її в салат, а його стебла можуть бути обсмажені в якості швидкого гарніру, або можуть використовуватися так, як ви часто використовуєте шпинат.

Коріння буряка багате високим вмістом заліза, калію і вітаміну С. Зелень буряка ще краще за своїм мінеральним і вітамінним складом, так як має високий вміст заліза, кальцію, магнію, калію, цинку, а також вітаміни А, B6 і C.

Насіння рослин буряка сіють в горщик на відстані 7-8 см один від одного, а глибина горщика не повинна бути менше 30 см.

Найбільш смачні коренеплоди, коли вони не дуже великі, орієнтовно 5 см в діаметрі. При такому розмірі вони солодкі і ніжні. А ось чим більше коренеплід, тим він менш ароматний.

 

 

 

8. Моркова

 

Морква дуже смачний і солодкий плід, який так приємно їсти прямо з грядки. Морква багата вмістом клітковини, марганцю, ніацину, калію, а також вітамінами А, B6 і C. Єдиний її недолік, як втім і плюс - це високий вміст цукру. Так що якщо ви хочете зменшити кількість споживаних вуглеводів, не зловживайте морквою, так як на сьогодні дієтологи її вже відносять до фруктів, а не овочів.

Насіння моркви сіють в горщик на відстані 5-7 см один від одного, а глибина горщика не повинна бути менше 30 см. У горщики краще сіяти сорти невеликій моркві.

Найбільш смачна морква та, яка має невеликий коренеплід. Приділяйте увагу поливу, так як морква любить вологий грунт.

 

9. Шпинат

Шпинат корисний, як дорослим так і дітям він дуже багатий білком, залізом, каротином, аскорбінової кислотою, клітковиною і іншими елементами. Відмітна особливість шпинату, є стійкість каротину і аскорбінової кислоти до температурного впливу при обробці.

Для вирощування його на кухні просто посійте насіння безпосередньо в горщик і вже через 5 днів вони проростуть. Коли на шпинаті з'являться більш 5 листків, а висота його буде більше 7 см він готовий до вживання.

 

 

 

10. Зелень

Крім усього іншого ви можете сміливо вирощувати будь-які салати, прянощі і зелень в горщиках. В більшості випадків всі капустяні багаті кальцієм, залізом, калієм, а також вітаміни А, В6 і С.

Капустяні рослини варто вирощувати кожен овоч / салат в окремих горщиках мінімум 25-30 см в глибину, а ось прянощі і зелень можна вирощувати по кілька рослин в одному контейнері, на відстані один від одного в 5-10 см.

Більшість зелені - це холодолюбиві рослини і не дуже люблять жарку погоду, тому їх краще вирощувати ранньою весною або восени.

За капустяним рослинами необхідний такий же догляд, як описано вище про броколі, так як вони схильні до, тих же шкідників і хвороб.

Спробуйте виростити хоча б кілька з перерахованих овочів у себе вдома і ви отримаєте масу задоволення від їх вживання!